فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 8 (زمستان 1388)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 8 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی فیضی صفحات 7-30
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های مدیریت (سنتی، متعادل و مشارکتی) با خلاقیت دبیران دبیرستانهای دولتی شهر سنندج صورت گرفته است، این پژوهش از نوع پیمایشی- همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کلیه دبیران مدارس متوسطه شهر سنندج که در سال تحصیلی87-86 به خدمت اشتغال داشته اند، است. با نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس فرمول کوکران 275 نفر از دبیران به عنوان نمونه پژوهش حاضر انتخاب شدند. از دو ابزار مقیاس افتراق مفهومی مدیریت و پرسشنامه خلاقیت دبیران برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. روایی و پایایی ابزارها با استفاده از روش تحلیل آماری و آلفای کرونباخ به دست آمد. پس از جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات مشخص شد که رابطه مثبت معنی داری بین سبکهای مدیریت (سنتی، متعادل و مشارکتی) و خلاقیت دبیران وجود دارد و هرچه مقدار رفتارهای مشارکتی بیشتر باشد این رابطه نیز افزایش می یابد. مقدار بتای به دست آمده میان ابعاد مدیریت (تصمیم گیری، ارتباطات، رهبری، ساختار و کنترل) و خلاقیت دبیران نشانگر آن است که هرچه نظارت توسط خود دبیران انجام شود، مدیران از ارتباطات دوطرفه و باز، رابطه دوستانه و صمیمی و تفویض اختیار به دبیران استفاده کنند میزان خلاقیت نیز افزایش می یابد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد تفاوت معنی داری بین دو گروه مدیران زن و مرد در سبک مدیریت آنها وجود دارد یعنی دبیران زن نسبت به دبیران مرد بیشتر از سبک مدیریت مشارکتی برخوردارند.
    کلیدواژگان: سبک های مدیریت، خلاقیت، آموزش و پرورش
  • دکتر مجید باقرزاده خواجه، فاطمه باقرزاده صفحات 31-54
    هدف اصلی این تحقیق تعیین میزان شکاف بین انتظارات و ادراکات دانشجویان در مراکزآموزش عالی تبریز (دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، موسسه غیرانتفاعی الغدیر، موسسه غیرانتفاعی ارس، سازمان مدیریت صنعتی آذربایجان شرقی) می باشد. بدین منظور پرسشنامه عمومی مقیاس سروکوال برای بخش خدمات آموزش عالی تطبیق داده شد و برای ارزیابی شکاف کیفیت خدمات استفاده گردید. ما برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده نمودیم. نتایج نشان می دهند مراکز آموزش عالی تبریز، نتوانسته اند انتظارات دانشجویان خود را برآورده سازند. کمترین میزان شکاف مربوط به بعد تضمین و بیشترین میزان شکاف مربوط به بعد همدلی می باشد. از نظر دانشجویان بعد همدلی و پاسخگوئی بیشترین اهمیت را دارند. همچنین نتایج حاصل از نرم افزار فرآیند تحلیل سلسله مراتبیchoice)، (Expertنشان می دهد که سازمان مدیریت صنعتی آذربایجان شرقی از نظر کیفیت خدمات در رتبه نخست قرار دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، کیفیت خدمات آموزش عالی، مدل سروکوال، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • شهرام شهبازی، دکتر بدری شاه طالبی، سید محمد جعفر مهدیان صفحات 55-83
    هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان استفاده اعضای هیات علمی از بانکهای اطلاعاتی در فعالیتهای آموزشی و پژوهشی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری این مطالعه کلیه اعضاءهیات علمی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 88-1387 بودند، که تعداد آنها 655 نفر اعلام شد. حجم نمونه طبق جدول کرجسی و مورگان 260 نفر محاسبه گردیدکه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته ای باروایی84/0 و پایایی 85/0 مشتمل برسه قسمت بود. قسمت اول مربوط به اطلاعات فردی و قسمت دوم وسوم به ترتیب به میزان استفاده اعضای هیات علمی از بانکهای اطلاعاتی در فعالیتهای آموزشی و پژوهشی اختصاص داشت. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی شامل درصد فراوانی میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمونt تک متغیره و آزمونهای تعقیبی استفاده شد. . بررسی معناداری آزمون در سطح و بزرگتر بودن tحاصله از مقدار بحرانی جدول نشان داداز نظراعضاءهیات علمی کلیه شاخص های پژوهشی مطرح شده بامیانگین (84/3) بالاتر از سطح متوسط (3) ، قرار دارند در این میان اعضاء هیات علمی بیشترین استفاده از منابع اطلاعاتی الکترونیکی را در تالیف مقالات با میانگین (12/4) ، داشته اند. همچنین در خصوص فعالیتهای آموزشی مشخص شد کلیه موارد مطرح شده با میانگین (47/3) ، متاثر از منابع اطلاعاتی الکترونیکی بودند. همچنین استفاده از نرم افزارهای آموزشی با میانگین 68/3 بالاترین رتبه را در میان فعالیتهای آموزشی مبتنی بر بانکهای اطلاعاتی به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: پژوهش، آموزش، بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی، اعضاء هیات علمی، دانشگاه اصفهان
  • سیده مهتاب حلیمی، دکتر اسکندر فتحی آذر صفحات 85-106
    هدف این پژوهش، تدوین و اولویت بندی استانداردهای عملکرد مدیران آموزشی دوره ی ابتدایی مدارس دولتی شهر تبریز است. برای تحقق این هدف ابتدا پیشینه و مبانی نظری در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت و پس از استخراج 6 مولفه ی اصلی و 40 زیر مولفه از چند تن از اساتید و کارشناسان خواسته شد تا در مورد آنها نظر بدهند. سپس پرسشنامه ای تدوین شد و بعد از تصویب نهایی، به نمونه آماری پژوهش که شامل 80 نفر از مدیران مدارس ابتدایی دولتی شهر تبریز بود ارایه شد و از آنها خواسته شد ابتدا مولفه ها را اولویت بندی کرده، و سپس برای بررسی وضعیت استانداردهای تدوین شده در حال حاضر به پرسشنامه ای حاوی 40 سوال پاسخ دهند. روایی پرسشنامه توسط سه نفر از اساتید تایید گردید و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کورنباخ محاسبه شده که برابر 91/0 است. داده های حاصل با استفاده از روش های آماری نظیر: تحلیل فراوانی، میانگین، انحراف معیار و آزمون آماریt و از طریق نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان می دهد که اولویت بندی مولفه های اصلی استانداردها از دیدگاه جامعه آماری به ترتیب بدین شرح است: 1) اخلاق و ارزشها، 2) وظایف، 3) ویژگی ها، 4) مهارت ها، 5) نقش ها، 6) حصول نتیجه. البته در اولویت بندی زیر مولفه ها بین اولویت های برتر از دید مدیران با آنچه که در عمل ملاحظه می شود تفاوتهایی وجود دارد که به تفصیل در متن تحقیق بررسی شده است.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، اولویت بندی، دوره ابتدایی، مدیران آموزشی، روشهای آماری، شهر تبریز
  • دکتر عادل زاهد، دکتر یوسف نامور، شهرام نوبخت صفحات 107-128
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه ی رضایت شغلی با خودکارآمدی معلمان راهنمایی مشگین شهر انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه معلمان راهنمایی مشگین شهر به تعداد 739 نفر تشکیل می دادند که از بین آنان تعداد 250 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های موردنیاز از دو پرسشنامه رضایت شغلی (JDI) اسمیت،کندال و هایلین و آزمون خودکارآمدی چیپسون و دمبو استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها را صاحبنظران تایید کرده اند و پایایی پرسشنامه های رضایت شغلی و خودکارآمدی با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 88/0 و 62/0 به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و آزمون t برای مقایسه ی دو گروه مستقل استفاده شده است. نتایج نشان داد بین رضایت شغلی و خودکارآمدی معلمان همبستگی معنی داری وجود دارد (01/0>p و29/0=r) از بین مولفه های رضایت شغلی، مولفه های ماهیت کار (33/0r=) ، سرپرستی (34/0r=) و حقوق و دستمزد (17/0r=) با خودکارآمدی همبستگی معنی داری دارند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که رضایت شغلی حدود 14 درصد تغییرات واریانس خود کارآمدی را به گونه معنی دار تبیین می کند (143/0Adj. R2=) از بین مولفه های رضایت شغلی ماهیت کار، سرپرستی و حقوق به ترتیب پیش بین معنی داری برای خودکارآمدی هستند اما مولفه های علاقه، ترفیعات و روابط با همکاران تبیین معنی داری ندارند. همچنین براساس یافته های پژوهش معلمان زن و مرد از نظر رضایت شغلی و خودکارآمدی تفاوت معنی داری ندارند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، خودکارآمدی، ماهیت کار، سرپرستی و حقوق
  • دکتر داوود حسینی نسب، شروین محمدی صفحات 129-150
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیت و سلامت روانشناختی با هوش هیجانی دانش آموزان دختر پایه سوم مقطع متوسطه دبیرستانهای تبریز صورت گرفته است. در این تحقیق جامعه آماری عبارت است از کلیه دانش آموزان دختر پایه سوم مقطع متوسطه شهر تبریز که در سال تحصیلی1388 مشغول تحصیل می باشند. انتخاب نمونه به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و به تعداد 177 نفر صورت گرفت. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) ، پرسشنامه شخصیتی نئوفرم کوتاه (NEO-FFI) و مقیاس هوش هیجانی سیبریاشرینگ بود. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون صورت گرفت. نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی با سلامت روانی همبستگی مثبت 77/0، با وجدان بودن 38/0، برونگرایی 27/0 و نوروز گرایی همبستگی منفی معنی دار 75/0 وجود داشت (001/0 <). نوروزگرایی، سلامت روانی و با وجدان بودن مجموعا 62/0 درصد از واریانس هوش هیجانی را تبیین می کنند. بنظر می رسد توجه به ویژگی های شخصیتی نوروزگرایی و باوجدان بود به همراه سلامت روانی در رسیدن به اهداف درمانی و مداخلات رفتاری جهت ارتقاء هوش هیجانی دانش آموزان دختر متوسطه مفید می باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سلامت روانی، هوش هیجانی، دانش آموز دختر
  • جهانبخش اورک، عیسی درویش پور صفحات 149-167
    هدف تحقیق حاضر تعیین راهکارهای کاهش مقاومت افراد در برابر تغییر و نوآوری از دیدگاه اساتید وکارکنان دانشگاه آزاد اسلامی ایذه می باشد.
    این تحقیق از نوع توصیفی بوده و ابزار گرد آوری اطلاعات وداده های مورد نیاز در آن، پرسشنامه محقق ساخته «عوامل موثر بر کاهش مقاومت در برابر تغییر» است که دارای ضریب پایایی 89/0 به روش آلفای کرونباخ می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T (one samplet Test) استفاده شده است.
    نتایج این پژوهش نشان داد که ازدیدگاه اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه، توجه به عواطف و احساسات، مشورت کردن با آنها، اعتماد به کارکنان واختیار دادن به آنها بر کاهش مقاومت آنان در برابر تغییر موثراست. بنابراین مسوولان دانشگاه می بایست قبل از هر تغییری در سیستم بستر های لازم آن را فراهم نموده و در این راستا به خواسته های اساتید و کارکنان خود توجه نمایند تا بتوانند در تحقق رسالت خویش موثر عمل نمایند.
    کلیدواژگان: تغییر، مقاومت، احساسات، عواطف، مشورت، مشارکت، اعتماد
  • پروانه علوی نامور، مرجان فخری، دکتر وحید ساری صراف صفحات 169-183
    با استفاده از روش کتابسنجی، وضعیت کلی کتابهای ترجمه شده بر اساس متغیرهایی نظیر: موضوع، تجدید چاپ، نوع فعالیت ناشران، سال انتشار، جنسیت و فعالیت مترجمان در گرایش های مختلف تربیت بدنی و علوم ورزشی (فیزیولوژی، مدیریت، روانشناسی، رفتار حرکتی و بیومکانیک و سایر زمینه ها) طی سالهای مختلف در سطح کشور به تصویر کشیده شده است. نتایج نشان می دهد که از کل 479 عنوان برای رده بندی کنگره 253 عنوان در رده موضوعی ورزش و سرگرمی ها، بازی و رقص، رده پزشکی با 146 عنوان، رده علوم با 58 عنوان، رده روانشناسی با 11 عنوان،رده علوم اجتماعی با 3 عنوان، رده خانه داری با 4 عنوان و رده آموزش و پرورش (تعلیم وتربیت) با 4 عنوان بوده اند. روند نشرطی سالهای مختلف تا سال 1385 سیر صعودی داشته، ولی بعد از سال 1385 رو به کاهش بوده است.
    کلیدواژگان: کتابسنجی، ترجمه، تربیت بدنی وعلوم ورزشی
|
  • Pages 7-30
    This study investigated the relationship between management styles (traditional, moderative and participative) with creativity of public high school's teachers; the type of this research is survey-correlation. The statistical community includes all teachers of high schools in the Sanandaj city during 2006-2007. Using Stratified random sampling based on the formula of Cocran 275 people as sample were selected. Management Semantic differentiation Scale and creativity questionnaire were used for data collection. Validity and reliability of these instruments were obtained by Using Item analysis and Cronbach Alfa. After gathering and analysis of data, it was found that there is significant positive relationship between management styles and creativity which the more participatory behaviors the more relationship. The amount of Beta that is obtained between management dimensions (decision making, communication, leadership, structure and control) and creativity of teachers showes that Using of (monitoring of teachers by themselves, open mutual communication; friendly intimacy relationship and delegation of authority to teachers) increased the amount of creativity. In addition the results of study showes a significant difference between the two groups of male and female managers in their management styles, ie women have more participatory management style rather than men.
    Keywords: management style, Creativity, Education
  • Pages 31-54
    The main purpose in this study is to determine the gaps between students’ expectations and perceptions in higher education centers, in Tabriz (Islamic Azad University, Industrial Management Organization, Alghadir Non-profit Higher education Institution, Aras Non-profit Higher education Institution). For this purpose SERVQUAL scale’s generic questionnaire adapted for the higher education service sector and used to evaluate the gap of service quality. SPSS software has used for data analysis. Results of study indicate that, higher education centers in Tabriz, have not fulfilled the students’ expectations. The smallest gap is related to security and the biggest one to dimension of empathy. In addition, students have given most of the importance to dimensions of empathy and Responsibility. Also the results of EXPERT CHOICE show that Industrial Management Organization is the best and Aras Non-profit Higher education Institution is the worst of the centers in the service quality.
    Keywords: Services quality, Srevices quality higher education, ServQual model, Analytic hierarchy process (AHP)
  • Pages 55-83
    The purpose of the present research was to study the faculty’s use rate of electronical information banks in educational and research activities. The method of research was descriptive – scanning and the statistical society of this research was all members of faculty of Isfahan university (655) in educational year 1387-1388 the sample volume was selected 260 bodies according to Morgan and Krijcie table by random classificatory sampling method. the tool of collecting information was a verified questionnaire with justifiability 0/84 and reliability 0/85 consists of 3 parts. the first part is related to individual information , the second and third parts , respectively , dealt with study of the use of electronic informational banks by faculties in educational and research activities. in order to analysis the information , descriptive statistical methods include percentage of frequenty mean and standard deviation and the level of inferential of uni variable t – test and post _hoc (LSD) test were used. the study of significance of test at the level and bigger t obtained from critical value of table according to faculty showed all research indices represented with average (3/84) higher than middle level(3).the most use of electronic information resource was in compilating articles with average (4/12)by faculty. about educational activities all cases presented with average (3/47) were affective of electronic informational resources too. and the use of educational softwares with average (3/68) has the higher rate among educational activites based on electronical information banks.
    Keywords: Research, Educational, electronic informational banks, faculty, Isfahan university
  • Pages 85-106
    The aim of this study was to identify and then to rank the standards for the performance of the elementary schools leaderships. First the literature was reviewed in detail and 6 criteria including 40 sub-criteria were extracted and then we asked some experts to evaluate and approve them. Then a questionnaire is developed and 80 leaders were asked by face-to-face interview to answer for the questions. They should first rank the criteria based on their preferences and then answer for 40 questions about the existing situation of these criteria. The reliability of the questionnaire is approved by three experts and then its validity and reliability is checked. The data are analyzed by calculating the following statistics: average functions, standard deviation and t-student test using the SPSS software. The results show these ranking for main criteria of the standard: 1) ethics and values, 2) obligations, 3) characteristics, 4) skills, 5) roles, 6) achieve results. There are some discrepancies among the preferences of the leaders and what they experience in action and it is discussed in detail in thesis.
    Keywords: Standardization, ranking, Elementary Schools, Educational Leaderships, Statistical methods, Tabriz city
  • Pages 107-128
    The aim of this research is to determine the relation of job satisfaction and self-efficiency of meshkinshahr guidance school teachers. Method of this research is correlational one. Statistical universe consist of who 1739 teachers of meshkinshahr guidance schools, 250 of them selected as a statistical sample, by classification random sampling. Two job satisfaction question arie smith, Kendal and hyaline, and self-efficiency test, dembo and chipson has been used to collect require data.
    The permissibility of these questionaries verified by specialists and the stability of job satisfaction and self-efficiency questionaries obtained, by using krounbakh alpha %88 and %62, respectively.
    For data analyzed using significantiblity fests of pierson correlation coefficient, multi regression, and test, to compare two independent group.
    Results show that there is significant correlation between job satisfaction and teacher's self-efficiency (r=0.29,p
    Keywords: job satisfaction, self, efficiency, job nature, guardianship, salary
  • Pages 129-150
    The present research has discussed the relationship between personality characteristics and mental health with emotional intelligence of girls high school third grade students of Tabriz in 1388-89. The research is a description- correlation type. Statistical analysis has been conducted by SPSS soft ware. The volume of sample studied included 177 persons. The sampling method is multi- stage random. The data were collected by questionnaire of GHQ,NEO-FFI-R and Emotional intelligence syber yashring scale. Results indicated that there was a significant positive relationship between extroversion and consciousness and mental health with emotional intelligence and a negative significant between neuroticism with emotional intelligence. In addition the result on multiple regression analysis showed that in total neuroticism, extroversion and consciousness %62 can predict emotional intelligence. Therefore, it can be concluded that personality characteristics and mental health can promote emotional intelligence.
    Keywords: personality characteristics, Mental Health, Emotional Intelligence, girl students
  • Pages 149-167
    the present study tries to find remedies to reduce people's resistance against the changes and innovations from the view point of the faculty members and staffs in Islamic Azad university of Izeh. This is a descriptive study, and data gathering tools are researcher made questionnaire "Factors that reduce resistance to changes" that has a reliability coefficient of 89/0 using Cronbach Alpha method. For analysis of data, T-test (one samplet Test) was used. The result shows that from the view point of the faculty members and staffs in Islamic Azad university of Izeh, paying attention to Their feelings, consulting with them, trusting in them and empowering them could reduce their resistance against changes, so the university chairmen must provide the necessary contexts and requirements before any changes in the system in order to achieve their goals.
    Keywords: change, Resistance, emotions, Feelings, Consulting, Trust
  • Pages 169-183
    Using bibliometric, the history of overall circumstances of translated books in I.R.Iran have been portrayed based on variables such as: subjects, reprinted, publishers activity, publication time, gender, translators activity at different areas of physical education and sport sciences (physiology, sport management, psychology, biomechanics, motor learning and etc.) by 2009. The results shows that from 479 titles according to congress-sorting, there are 253 titles in sport, entertainment, games and dances category, 146 titles in medical, 58 in science, 11 in psychology, 3 in social sciences, 4 in housekeeping and finally, education category with 4 titles. It is concluded that, during different years by 2007, there was an improved trend in publication but after this period, publication process was decreased.
    Keywords: Bibliometric, Translation, Physical Education, Sport Sciences